Wat is infrarood?

Infrarood vs een klassieke sauna

Het idee om bij hoge temperaturen een reinigend en ontspannen effect te bekomen, komt van de Finnen. Zij maakten als eersten een hut of grot waarin ze vuur stookten om zo de temperatuur fors omhoog te drijven. Nadien kwamen er professionele sauna’s die zonder twijfel best deugd doen. Maar de gezondheidseffecten van een infraroodsauna kunnen ze niet evenaren.

Het grote verschil
Een klassieke sauna warmt de omgeving op, de saunacabine dus. De temperatuur wordt opgedreven tot ongeveer 90°. Om die hitte draaglijk te maken, wordt er water verdampt.
In een infraroodsauna daarentegen warmen de infraroodstralen rechtstreeks je lichaam op. Dat is een pak efficiënter (er gaat geen warmte verloren aan de omgeving) én aangenamer, want je hoeft de temperatuur niet zo extreem op te drijven. 50° in je infraroodsauna is genoeg om alle afvalstoffen uit te zweten.
Meer zelfs: je kunt de deur van je sauna gerust open laten staan als je de warmte niet goed verdraagt. Het effect is hetzelfde, want de stralen verwarmen nog steeds rechtstreeks je lichaam.

Elektromagnetische straling

Gsm’s, laptops, tv-schermen… ze wekken allemaal elektromagnetische straling op. Dat doen de infraroodstralers in een cabine dus ook. Maar de Health Mate infraroodsauna’s worden zo geproduceerd dat de straling zo miniem mogelijk wordt gehouden.

Onze meest recente testen bewijzen dat de infraroodsauna’s onder 1 milligauss blijven – ter vergelijking: dat is evenveel als een standaard lamp en een pak lager dan een 32-inch tv (5-6 mG) of een heteluchtoven (50-60 mG).

Voordelen van een infrarood sauna

Het gezondheidsresultaat in een Health Mate infraroodsauna is ongeëvenaard:

  • Je zweet 2 à 3 keer harder in een infraroodsauna dan in een gewone sauna, ook al is de temperatuur een stuk lager.
  • En aangezien je meer zweet, raak je tot 7 keer meer toxische stoffen kwijt.
  • Voor hartpatiënten is een gewone sauna ‘gevaarlijk’ omdat de hitte het hart belast. Maar een infraroodsauna is zelfs goed voor de cardiovasculaire conditie.
  • De Health Mate-infraroodstraling op een golflengte van 6.340 nanometer heeft bovendien een heel bijzonder effect op ons menselijke lichaam.

Nog meer voordelen

  • Een Health Mate-infraroodsauna hoeft niet lang op te warmen. Na een kwartiertje bereik je al de gewenste warmte van 50°. Een klassieke sauna daarentegen moet vaak een half uur tot drie kwartier opwarmen vooraleer hij gebruiksklaar is.
  • Een sessie van 20 minuten, inclusief een opwarming van 10 minuten in de infraroodsauna, kost gemiddeld slechts € 0,25 aan elektriciteit. Dat is vergelijkbaar met het gebruik van een haardroger. Een sessie met volledige opwarming in een conventionele sauna kost tussen € 2,2 en € 3,3. Dagelijks gebruik van je infraroodcabine zal je elektriciteitsrekening doen stijgen met € 6 per maand tegenover een stijging van € 66 per maand bij het gebruik van een conventionele sauna – wanneer beide gedurende 20 minuten gebruikt worden nadat je ze opgewarmd hebt.