Reuma behandeling: infrarood tegen ontstekingen?

Reuma is een ontsteking in gewrichten, pezen of spieren die pijn en stijfheid veroorzaakt. Eén op de vijf Belgen heeft reumatische klachten en het aantal reumaklachten neemt o.a. door de vergrijzing nog toe. De meeste reumavormen zijn chronisch en moeilijk te genezen, gelukkig zijn er wel behandelingen en hulpmiddelen om reumaklachten te verminderen.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor een 200-tal reumatische aandoeningen. Ze worden veroorzaakt door een ontregeling van ons afweersysteem met acute of chronische ontstekingen van ons bewegingsapparaat tot gevolg. Chronische ontstekingen beschadigen onze cellen en weefsels waardoor ons immuunsysteem uitgeput geraakt. Dit kan leiden tot een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Reuma kan je onderverdelen in 4 groepen.

Vormen van Reuma

1. Ontstekingsreuma’s

Dit zijn langdurige gewrichtsontstekingen, één van de meest voorkomende is reumatoïde artritis (RA) waarbij je handen, polsen, enkels of voeten pijnlijk en dik zijn. Een andere gekende reuma is de ziekte van Bechterew waarbij de gewrichten in rug, bekken en knieën ontsteken. De wervelkolom wordt stijf en pijnlijk en soms ook krom.

2. Artrose

Dit is slijtage van het gewrichtskraakbeen, het is de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij ouderen. Artrose vermindert het schokabsorberend vermogen van gewrichten waardoor je pijn krijgt bij belasting van het gewricht.

3. Weke delen reuma’s

Dit is reuma in spieren, pezen, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. Voorbeelden zijn fybromyalgie en tendinitis. Fybriomalgie is – ondanks de pijn – geen ontstekingsreuma; het beschadigt de spieren of het bindweefsel niet wat de diagnose ervan lastig maakt.

4. Skeletreuma

Osteoporose is de meest bekende. Osteoporose of botontkalking is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botsterkte afneemt. Door een te snelle botontkalking verhoogt het risico op breuken.

Reuma symptomen

Volgende klachten komen veel voor bij reuma.

  • Langdurig pijn in spieren of gewrichten
  • Het dik en warm worden van gewrichten
  • Stijfheid bij het terug in beweging komen: bij artrose duurt de stijfheid kort, bij ontstekingsreuma eerder langer
  • Ochtendstijfheid
  • Vermindering beweeglijkheid:je ondervindt moeite om soepel te bewegen
  • Vermoeidheid

Bij reumatische klachten is het belangrijk om snel een dokter te raadplegen die eventueel kan doorverwijzen naar een reumatoloog voor een adequate behandeling.

Reuma behandeling

Naast een eventuele medische behandeling met gepaste medicatie en/of kiné, zijn patiënten met reumatische aandoeningen gebaat met de volgende aanbevelingen.

1. Bewegen
Lichaamsbeweging is belangrijk voor de circulatie en om je spieren en gewrichten soepel te houden. Vermijd overbelasting en kies voor sporten die de gewrichten minder belasten zoals wandelen, zwemmen, fietsen of oefeningen op een trampoline.
2. Ontspannen
Stress ondermijnt je immuunsysteem als geen ander en kan spierverkramping veroorzaken. Zorg voor voldoende ontspanning en zoek een middel om je stress te kanaliseren.
3. Rusten
Naast beweging hebben je spieren en gewrichten ook rust nodig om te herstellen. Neem regelmatig korte pauzes bij belastende of langdurige activiteiten. Zorg voor een goede nachtrust en voldoende slaap.
4. Gezond eten
Consumeer voeding met een ontstekingsremmende werking. Kruiden als kurkuma en gember, groene thee, omega 3-vetzuren, volle granen, fruit en groenten hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen.
5. Warmtetherapie
Vermijd vochtige, koude ruimtes en zoek de warmte op. Onderzoek heeft aangetoond dat warmte helpt om de pijn en de stijfheid bij reuma te verminderen.

Reuma en warmte

Warmte ontspant de spieren en maakt de gewrichten meer soepel door een betere doorbloeding. Warmte is ook ideaal bij pijnlijke spierspasmen.
Thermotherapie kan met behulp van warmtekussens, heat packs of infraroodlampen die diep in de huid binnendringen en zo voor een heilzame werking zorgen.
Enkel bij acute, zware ontstekingen die warm aanvoelen is warmte uit den boze.

Infrarood tegen ontstekingen: wat dan met sauna en reuma?

Infraroodstraling kan reuma niet genezen, maar onderzoeken van het Medisch Spectrum Twente en de Saxion Hogeschool tonen aan dat een infraroodsauna de symptomen van reuma verlicht. Met name de hoeveelheid pijn en stijfheid namen flink af na een half uur infraroodstraling.
De therapeutische infraroodsauna’s van HealthMate® richten zich op dieptewarmte door verschillende stralers te combineren. Zo werkt de korte golfstraling op diepere pijnpunten en is de middengolf straling ideaal bij spier- en gewrichtspijnen. De infraroodstraling dringt diep binnen in ons lichaam waardoor de doorbloeding en stofwisseling verbetert. Op deze manier wordt de pijn en stijfheid in het hele lichaam aangepakt.

De therapeutische infraroodsauna’s van Health Mate richten zich op diepte warmte. Door deze dieptewerking – ook deep level therapie genoemd – warmt ons lichaam van binnenuit op. Hierdoor krijgen we niet alleen een veel grotere doorbloeding van onze cellen, maar ook onze stofwisseling verbetert. Op deze manier wordt de pijn en stijfheid in het hele lichaam aangepakt. De warmte verlicht niet alleen de pijn, maar zorgt ook voor een mentale opkikker. Leven met chronische gewrichts- of spierpijn is best lastig. Een infraroodsessie geeft je het gevoel alsof je lekker in de zon hebt gezeten.
Daarnaast verbrand je in een infraroodcabine heel wat calorieën, te vergelijken met een half uur stevig wandelen. De warmte helpt je lichaam te ontgiften door afvalstoffen uit te zweten, dit is goed voor je gezondheid en een echte aanrader bij het gebruik van medicijnen.

Kiezen voor HealthMate® infraroodsauna’s met hun Tecoloy stralers is kiezen voor ontspanning én tegelijkertijd een therapeutische werking dankzij de dieptewarmte van de infrarood stralers.

Ouder koppel in een witte badjas genieten samen van een kopje thee of koffie.

INFRAROOD SAUNA KOPEN BIJ HEALTH MATE SHOP PUURS – ONZE PRIJSLIJST

Wil je een Healthmate infraroodcabine kopen en ben je op zoek naar prijzen ? Dan bent je bij ons aan het juiste adres!

Hier vind je de prijzen van ons Healthmate gamma aan infrarood sauna’s.

Healthmate Puurs is Premium Dealer in Klein-Brabant van de beste infrarood sauna’s op de markt : Health Mate.

We bieden dan ook de beste voorwaarden op de markt.

1. géén voorschot
2. “niet tevreden, geld terug” garantie gedurende 30 dagen
3. levering binnen de 5 werkdagen (onder voorbehoud van aanwezige voorraad)
4. en dat bovenop de “laagste prijs garantie”

U wilt een Health Mate infrarood sauna kopen, maar twijfelt nog? Lees hier hoe je de ideale Healthmate sauna kan kiezen.

Health Mate Puurs

03 899 37 47
Hoek ten Eiken 302870Puurs-Sint-Amands

Onze openingsuren

Ma – Di – Do – Vr

10u00 – 13u30: op afspraak
14u00 – 18u00: open

Zaterdag

10u00-18u00: open

Woe – Zo

Op afspraak

Ontdek alles over onze massagezetels op onze speciaal hiervoor gebouwde site.